Home » Blog » Opgroeien en ontwikkelen » Herken jij dit?

Herken jij dit?

door | 24 aug, 2021 | Opgroeien en ontwikkelen

Ik werk veel met gevoelige kinderen en jongeren. Dat betekent dat de omgeving van het kind steeds bewuster mag worden van de behoeften en noden van een gevoelig kind. Om vervolgens te leren hoe je kunt aansluiten op hun behoeften en noden.

Veel gevoelige kinderen hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel en vinden eerlijkheid heel belangrijk. Logisch dat zij dus moeite hebben met onrecht, onwaarheden of oneerlijkheid. Wanneer ze daarmee geconfronteerd worden, raken ze daardoor van slag. Zij hebben behoefte aan gelijkwaardigheid, een goede communicatie, iemand die luistert en zeker dat zij uitgelegd krijgen waarom iets wel of niet kan of mag. Het ‘waarom’ is essentieel voor hen, naast het feit dat zij hun eigen autonomie kunnen ontwikkelen. Verder hebben zij een broertje dood aan macht en het misbruik daarvan. Zodra je gaat dreigen of voorwaarden gaat stellen ( vanuit onmacht😊), reageren zij direct door in de weerstand te schieten. Of zij vertonen gedrag dat als een tegenwicht voor jouw macht werkt. Het gaat dan over winnen, wie is sterker.  Niet handig en zeker niet helpend!

Veel gevoelige kinderen hebben tijd nodig en doen bepaalde taken graag goed en met aandacht. Logisch dus dat zij gestrest raken op het moment dat er geen tijd is om dingen op hun manier te doen of met voldoende rust en aandacht. Zij hebben geduld, aandacht en aanmoediging nodig van hun omgeving. Zij presteren slecht onder druk en dat kan uiteindelijk invloed hebben op hun zelfbeeld en welbevinden.

Veel gevoelige kinderen en jongeren zijn heel sociaal en emotioneel ingesteld. Zij waarderen sociale contacten. Zij zijn liefdevol, empathisch en gek op drama, creativiteit, spel, natuur. Zij hebben een rijke belevingswereld. Logisch dus dat zij vastlopen in een schoolsysteem dat te zeer gericht is op de cognitieve ontwikkeling. Een omgeving waar de prestaties en resultaten belangrijker zijn dan het leerproces zelf. Waar te weinig ruimte is voor drama, creativiteit, spel, muziek, natuur, filosofie, levensbeschouwing of sociaal- emotionele ontwikkeling. Waarin het zelf oplossend vermogen onvoldoende wordt aangesproken en er te veel ‘droge’ theorie wordt aangeboden.

Dit zijn zo even een paar kenmerken. Gevoeligheid komt voor in allerlei vormen. Van lichte gevoeligheid tot paranormaal begaafdheid. Gevoeligheid is geen ziekte of stoornis. Het is niet te diagnosticeren, het is een karaktereigenschap. Wanneer je goed waarneemt, kijkt naar een kind, luistert naar een kind, zul je merken hoe die gevoeligheid zich laat zien in het kind.  Hun gevoeligheid en zachtheid is hun kracht én hun valkuil. Zij hebben te leren hoe zij daar goed mee omgaan. De directe omgeving van het kind heeft daarin een belangrijke, essentiële en ondersteunende rol.

Veel gevoelig kinderen proberen zich aan te passen aan de verwachtingen en eisen van de omgeving. Wanneer dat te lang duurt, kan dat een disbalans veroorzaken in het kind zelf. Of zij gaan in de weerstand en worden boos, druk, opstandig of verdrietig omdat zij zich simpelweg niet kunnen of willen aanpassen aan eisen en verwachtingen van hun omgeving.

We helpen onze kinderen door maatschappelijk de lat wat lager leggen, iets meer tijd te maken en rust te nemen. Door niet te veel  te focussen op prestaties en uiterlijkheden maar ons te verbinden met onze diepste kern, ons hart. Daar waar alles al goed is zoals het is!

En wij helpen onze kinderen door als ouder(s) bewust te worden van de behoeften van een gevoelig kind.

Heb jij het idee dat je een gevoelig kind hebt? Heb je hier vragen over, laat het gerust weten! Ik ontmoet je graag!

Over Tineke Botterop

Om jou te inspireren deel ik met liefde mijn kennis, kunde en expertise. Lees alles over kinderen en gezinnen, opgroeien, hooggevoeligheid, bewust ouderschap en andere interessante zaken.

Inspiratie en blogs

Gerelateerde artikelen

Binnen – en buitenwereld in balans

Binnen – en buitenwereld in balans

Ik kijk naar mensen vanuit een holistisch mensbeeld. Dat mensbeeld gaat uit van de samenhang en balans tussen onze fysieke, emotionele, mentale en geestelijke gesteldheid. Als één, of meerdere gebieden, uit balans zijn, uit zich dat in lichamelijk klachten of (gedrags)problemen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin