Home » Blog » Opgroeien en ontwikkelen » Een liefdevol gezin

Een liefdevol gezin

door | 17 jun, 2021 | Opgroeien en ontwikkelen

“Fijn, nuttig, waardevol”, zeiden de ouders. Het pubermeisje had een grote glimlach op haar gezicht, opluchting. Zo nam dit gezin gisteren afscheid van mij. Ik had hun puberdochter een aantal keer mogen ontmoeten en nu was de tijd daar om ook de ouders mee te nemen in het proces. En dat is altijd zo mooi. Want die gezamenlijke ontmoetingen maken een coachtraject compleet. Daarin worden zaken blootgelegd waarmee ouders sámen met het kind aan de slag kunnen. In deze ontmoeting bleek het thema openheid te zijn. Niet alle gezinnen zijn gewend om echt met elkaar te praten over dat wat je bezig houdt, wat je nodig hebt of wat je fijn vindt. Tijd en aandacht zijn daarbij vaak schaars.

Toch valt of staat het geluk van je gezin met communicatie. Communicatie is een van de lastigste thema’s voor veel mensen. We zijn niet altijd gewend om echt te praten of we praten wel, maar zeggen eigenlijk niets. Dus zijn dat onbevredigende, eenzijdige gesprekken die niet vruchtbaar zijn. Juist als het niet goed gaat met een (puber) kind, vallen we automatisch in de valkuil van adviseren, oplossen, overtuigen, invullen. Daarmee proberen we ons kind te helpen. We willen namelijk niet dat ons kind het moeilijk heeft en proberen op die manier hulp te bieden. Echter werkt dit averechts. Kinderen lijken dan juist in de weerstand te gaan, op slot te schieten of zich terug te trekken. Daardoor loopt de communicatie vast, ontstaat er ruis op de lijn en ga je uit verbinding.

Verbindende communicatie is gebaseerd op een aantal belangrijke maar relatief eenvoudige principes. Iedereen kan dat, alleen moet je het a) wel weten, b) je eigen maken en c) er tijd en aandacht aan geven. Communicatie mag wat mij betreft als thema op de gezinsagenda komen te staan. Verbindende communicatie zorgt voor saamhorigheid, balans, liefde en ontspanning. Goede communicatie zorgt ervoor dat je gezien en gehoord wordt, dat je serieus genomen wordt, dat je leert je mening te vormen én te uiten, dat je je je gevoelens kunt delen, dat je compromissen kunt sluiten, dat je oog hebt voor jezelf en de ander. Het gezin zou de veilige basis moeten zijn om dat te oefenen zodat kinderen later in de grote buitenwereld zich ook goed kunnen redden.

Wat zijn die basisprincipes?

Praten wordt luisteren. Als je stopt met praten tégen je kind maar gaat luisteren naar je kind laat je zien dat je je kind serieus neemt maar ook dat je hem/ haar werkelijk ziet. Toon interesse, wees geïnteresseerd en stel vragen, vraag ook door. Het werkelijke doel is dat jij je kind wilt begrijpen.

Invullen, oordelen, adviseren, overtuigen en oplossen wordt ruimte bieden om het kind zijn eigen oplossingen te laten vinden. De meeste mensen schieten direct in een reactieve (overbezorgde/ oordelende) houding en gaan zoeken naar oplossingen, geven allerhande tips en adviezen. Zij vinden er wel wat van of putten uit hun eigen ervaring. Ook hierin is het belangrijk dat je vragen gaat stellen. Wat denk je zelf, hoe kijk jij daar naar, hoe zou je het aan willen pakken, wat vind je moeilijk, wat heb je daarbij nodig, hoe kan ik je daarbij helpen? Met aandacht luisteren, dat is het advies. Door vragen te stellen leert je kind zijn eigen oplossingen te vinden en kun jij die hulp bieden die helpend is.

Bagatelliseren, onderdrukken, verzachten of relativeren van gevoelens wordt het erkennen van gevoelens. Hoe reageer je wanneer jouw kind worstelt met gevoelens van boosheid, teleurstelling, verdriet, angst, onzekerheid, paniek, eenzaamheid? Probeer je het kleiner te maken, weg te nemen, te veroordelen, te verzachten? Toon je medelijden of medeleven? En wat heeft je kind dan nodig. Erkenning! Erkenning dat alle gevoelens gevoeld mogen worden en er mogen zijn. Het zijn raadgevers, zij vertellen ons wat er speelt, wat we nodig hebben. Het meest prettig is het wanneer er iemand is die zegt: “Wat vervelend voor je, vertel eens….”. Omgaan met, en bespreekbaar maken van gevoelens staat nog in de kinderschoenen. Dat hebben de generaties voor ons ook niet geleerd. Nu is het tijd om daar bewust naar te gaan kijken.

Behoeften helder maken. Veel storing in de communicatie komt doordat de behoeften van de partijen niet overeenkomen of uitgesproken worden. Vaak is er sprake van eenzijdige communicatie. Wanneer je eerst helder maakt waar je behoefte aan hebt en dit uitspreekt naar elkaar kun je uiteindelijk een compromis sluiten waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden. Het is geven en nemen in het leven, ook in het gezin. Begrip voor elkaar is de basis. Ik ben oké, jij bent oké. Gelijkwaardigheid en integriteit.

Van geslotenheid naar openheid en transparantie. Wat voor kinderen het meest helpend is, is het feit dat ouders zélf heel eerlijk zijn over dat we zij zelf voelen of waarnemen. Een ouder met een goed zelf- reflecterend vermogen is het beste voorbeeld voor kinderen. Zo leren zij óók eerlijk en zuiver reflecteren en verantwoordelijkheid  nemen voor zichzelf. Neem de tijd om bewust te kijken naar je eigen talenten én je valkuilen, kwetsbaarheden en schaduwkanten.

De Ik- boodschap werkt altijd! Hij is verbindend en gericht op wederzijds begrip!
“Ik merk dat ik me zorgen maak om jou, klopt dat? Moet ik me zorgen maken? Hoe gaat het met je..?”
“Ik merk dat ik het moeilijk vind om duidelijk te zijn of consequent. Ik vind het moeilijk om nee te zeggen tegen jou. Dan geef ik je toch weer je zin en dan word ik boos op jou terwijl ik eigenlijk boos ben op mezelf omdat ik mijn grens niet goed kan aangeven”.
“Ik merk dat ik zelf erg moe en gestrest ben zodat ik niet altijd zo goed kan reageren op jouw vraag of gedrag. Maar dat heeft niets met jou te maken, sorry daarvoor! Ik zal meer rust nemen zodat ik meer aandacht voor je kan hebben”.
“Ik merk dat ik het lastig vind om je te helpen als jij het moeilijk hebt en ik dan toch de neiging heb om kritiek te uiten. Dat wil ik eigenlijk helemaal niet maar ik weet niet hoe ik het anders kan doen”.
“Ik merk dat ik geïrriteerd raak omdat jouw kamer zo’n rommel is. Ik ga dan op jou mopperen omdat ik het graag netjes wil hebben. Als het netjes is, geeft mij dat rust. Hoe zie jij dat?”
“Ik merkte dat ik schrok toen je dat gevaarlijke kunstje deed, ik dacht dat het gevaarlijk was voor jou en daardoor werd ik boos op je. Sorry. Eigenlijk wil ik je beschermen”.

Wees altijd eerlijk en durf je kwetsbaar op te stellen ten opzichte van je kinderen. Neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen gedachten, gevoelens, behoeften, ongemak, onmacht en je handelen. Zo voorkom je dat je gaat projecteren op je kinderen. Dat is hoe wij onszelf en de kinderen helpen. Echt!

En, een heel belangrijke factor in deze tijd: Zorg dat je zelf voldoende ontspanning en rust ervaart. Communiceren werkt alleen vanuit rust en ontspanning! Maak daar tijd voor en geef daar aandacht aan.

Communiceren kun je leren! Verdiep je in dit onderwerp. Het is leuk! Er zijn tal van boeken, online bronnen en mensen zoals ik die jullie bijstaan als jullie het anders willen. Dat begint met een keus! Je zult merken dat een aantal inspirerende gezinsontmoetingen al verschil maken. Meer verbinding, rust, balans, liefde en saamhorigheid. Kinderen zullen jullie dankbaar zijn.

Voel je welkom en maak een afspraak.

Hartegroet, Tineke

 

Over Tineke Botterop

Om jou te inspireren deel ik met liefde mijn kennis, kunde en expertise. Lees alles over kinderen en gezinnen, opgroeien, hooggevoeligheid, bewust ouderschap en andere interessante zaken.

Inspiratie en blogs

Gerelateerde artikelen

Het meisje dat….

Het meisje dat….

Ik zie een prachtige jonge vrouw. 12 jaar is zij. Ik zie waarheid, wijsheid en vrijheid in haar ogen. Maar ook verdriet. Ergens op haar levenspad...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin