Home » Blog » Opgroeien en ontwikkelen » Binnen – en buitenwereld in balans

Binnen – en buitenwereld in balans

door | 8 mrt, 2021 | Opgroeien en ontwikkelen

Help mij! Ik zie veel kinderen die in geestelijke of emotionele nood verkeren. Het zijn er meer dan je denkt alleen worden zij niet altijd gezien. Die geestelijke nood heeft te maken met gevoelens die niet op de juiste manier verwerkt worden. Het blijft een moeilijk onderwerp, gevoelens. Generaties lang zijn gevoelens ondergeschikt gemaakt aan ons denken. We zijn het contact met onze binnenwereld kwijtgeraakt. Terwijl juist onze gevoelens onze richtingaanwijzers zijn. Zij vertellen ons wat we nodig hebben of wat we hebben te leren. Natuurlijk, iedereen wil zich het liefst prettig voelen. Maar in deze wereld hebben angst, verdriet, teleurstelling, schaamte, boosheid, jaloezie of schuldgevoel ook een plek. De laatstgenoemde gevoelens zijn niet de meest fijne gevoelens en die proberen we daarom het liefst te vermijden of kleiner te maken.

Overtuigingen. In ons leven maken we situaties mee die niet prettig zijn. Situaties of omstandigheden die impact hebben op je dagelijks functioneren en op je levensgeluk. Het kan invloed hebben op de manier waarop je over jezelf gaat denken, je zelfbeeld, op de manier waarop je handelt en op je lichamelijke gesteldheid. Soms weet je niet meer precies wat er allemaal is gebeurd, soms wel. Soms is het een opstapeling van ervaringen die voor een (onbewuste) imprint zorgen in je hersenen. Het zorgt voor vaststaande overtuigingen die je negatief kunnen beïnvloeden: “Ik kan het niet, het ligt toch aan mij, laat ik me maar rustig houden zodat niemand last heeft van mij, ik ben een angsthaas, ik durf ook niets, ik ben slecht, ik ben zwak, etc.” De overtuigingen bepalen mede je gedrag.

Wat voor (onbewuste) gedachten en gevoelens we ook hebben, we hebben niet geleerd om dit te delen . We vinden het lastig om te praten over verdriet, angst, boosheid, schaamte, jaloezie, teleurstelling of onzekerheid. Meestal stappen we er overheen, slikken we het in of negeren het gewoon.

Afweermechanisme. Iedereen ontwikkelt een persoonlijk afweermechanisme om de nare ervaringen of de pijn niet te hoeven voelen. Afweermechanismen beschermen je. Misschien ken je ze: De pleaser, redder ( als ik maar hard genoeg mijn best doe, ben ik het wel waard) de stoere, onbreekbare ( mij raak je niet), de stille ( zolang ze mij niet zien, ben ik veilig), de ‘Met mij gaat alles prima, hoor ( ik moet sterk zijn), de clown ( zolang ik lach, hoef ik de pijn niet te voelen), de autoritair ( niemand vertelt mij iets).

Ons gebrek aan zelfkennis, eigenliefde en ons verkeerde beeld van de werkelijkheid brengen ons in de problemen. We hebben last van alle misvattingen en onjuiste geloofssystemen over hoe het hoort en wat er van je verwacht wordt.

Gezond zelfbeeld. Als ik dat betrek op onze kinderen, de nieuwe generatie, is het uitermate belangrijk dat onze kinderen al op jonge leeftijd weten hoe zij om kunnen gaan met hun gevoelens, dat zij zich leren uiten en dat zij hun gevoelens kunnen delen met anderen. Als je beter in verbinding staat met je binnenwereld, je gevoelswereld, ontwikkel je een gezond zelfbeeld. Een gezond zelfbeeld is de basis voor een stabiel leven waarin je beter bestand bent tegen de tegenslagen en de teleurstellingen. Je wordt niet meer zo snel uit balans gebracht door invloeden van buitenaf. Een gezond zelfbeeld zorgt ervoor dat je kan zijn wie je bent!

Ervaringsdeskundige. Als ik het bovenstaande op mezelf betrek, kan ik zeggen dat ik een geweldige pleaser was! Als ik maar goed genoeg voor een ander zorgde, kreeg ik de goedkeuring waar ik zo naar verlangde. Maar innerlijk was ik onzeker, angstig en was mijn zelfbeeld verschrompeld en klein. Mijn afweermechanisme heeft mij jarenlang  beschermd, gelukkig wel. Totdat ik er klaar voor was om het af te werpen en te ontdekken wie ik werkelijk was. Bewustzijnsontwikkeling is  voor iedereen een  persoonlijk proces. Dat proces komt op het moment dat jij daar klaar voor bent. Alles heeft zijn eigen tijd.

Verlangen. Mijn diepste wens voor de nieuwe generatie is dat zij al op jonge leeftijd een gezond zelfbeeld mogen ontwikkelen. Dat zij kunnen zijn wie zij zijn en daar voor kunnen gaan staan. Dat zij alles mogen en kunnen ervaren zoals het is en door de stormen van het leven heen kunnen bewegen.  Ik ben er óók voor hen die al uit balans zijn geraakt en bij wie het eerste beschermlaagje al is gevormd.

Kinderen die uit balans raken ontwikkelen (faal)angst, onzekerheid, perfectionisme, motivatieproblemen, lichamelijke klachten, slaapproblemen, lichamelijke klachten of andere niet te definiëren gedragsproblemen.

Maar wees alsjeblieft ook alert op die kinderen die hun “met mij is alles prima, hoor”- masker tonen. Want van die kinderen zijn er veel!

Volg je onderbuikgevoel hierin. Instinctief weet je wanneer je kind niet lekker in zijn vel zit. Twijfel nooit aan je instinct! Heb je hier vragen over, neem gerust contact op.

Hartegroet, Tineke

 

 

 

Over Tineke Botterop

Om jou te inspireren deel ik met liefde mijn kennis, kunde en expertise. Lees alles over kinderen en gezinnen, opgroeien, hooggevoeligheid, bewust ouderschap en andere interessante zaken.

Inspiratie en blogs

Gerelateerde artikelen

Herken jij dit?

Herken jij dit?

Ik werk veel met gevoelige kinderen en jongeren. Dat betekent dat de omgeving van het kind steeds bewuster mag worden van de behoeften en noden van...

Lees meer
Een liefdevol gezin

Een liefdevol gezin

“Fijn, nuttig, waardevol”, zeiden de ouders. Het pubermeisje had een grote glimlach op haar gezicht, opluchting. Zo nam dit gezin gisteren afscheid...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin