Home » Blog » Bewust ouderschap » Een kind als bloem

Een kind als bloem

door | 15 sep, 2021 | Bewust ouderschap

Ik ben gek op beeldspraak en gelijkenissen. Er zit veel symboliek en herkenning in. Vandaag vergelijk ik kinderen met bloemen. Veel leesplezier! Reacties of vragen? Graag! Deel dit onderaan de blog.

Kinderen zijn als tere bloemen. Wat is er nodig om de mooiste bloemen tot bloei te laten komen?

De kweker zal zijn zaden met liefde poten en de juiste hoeveelheid aandacht geven die nodig is. De juiste hoeveelheid water, zonlicht of juist schaduw. Hij zal de bloemen beschermen tegen insecten en ongedierte. Hij zal de onnodige takjes wegsnoeien zodat de bloem volop de gelegenheid krijgt om te worden wat hij al is, die prachtige bloeiende bloem.

Een goede kweker zal zijn bloemen geen geweld aan doen. Hij zal ze geen bestrijdingsmiddelen toedienen, de bloemen verwaarlozen of laten overwoekeren met onkruid.

Zo is het ook met kinderen. Alles zit er al in, alle potentie is al aanwezig. Bij iedereen, niemand uitgezonderd! Het enige wat geldt is voorwaarden te scheppen om die bloem tot bloei te laten komen. Dat lukt het best als je je kind die aandacht en liefde geeft die nodig is om het groeiproces ruimte te geven. Emotionele ondersteuning, vertrouwen in eigen kunnen, je kind opvangen als hij even wankelt of valt,  laten voelen dat hij helemaal oké is zoals hij is, laten voelen dat er van hem gehouden wordt.

En daar kunnen wij als ouders nog wel het een en ander leren van de kweker. Want willen wij soms niet iets té graag dat ons kind het goed doet? Zijn wij niet te veel gericht op het de prestaties van het kind? Is de druk op onze kinderen soms te hoog? Het kan zijn dat wij ons kind onbewust afwijzen wanneer het iets niet goed doet of we veroordelen we zijn gedrag? Terwijl de intentie van het kind per definitie altijd goed is. Zijn gedrag vertelt wat er nodig is, wat hij echt voelt.

De kweker zal veelal op zijn gevoel en zijn kennis beoordelen wat de bloem nodig heeft. Hij kijkt goed naar de staat van de bloem. Hij kijkt naar de groei, de kleur, de vorm. En een goede kweker heeft geduld en tijd. Twee essentiële factoren die nodig zijn om de bloem de ruimte te geven om te worden wat hij al is. Hoeveel tijd en aandacht  hebben wij voor onze kinderen? Hoeveel kennis en inzicht hebben wij op het gebied van opvoeden?

Zo zie je maar, je wordt niet zo maar een goede kweker. Iedere ouder probeert naar beste eer en geweten zijn kind tot bloei te laten komen. Maar soms stagneert de bloei van je kind of lijkt het mis te gaan. 

Dan kan je als ouder naar de kweker gaan en hem vragen mee te kijken. Wat ziet hij? Wat heeft deze bloem nodig om weer verder te kunnen groeien? Wat heb ik als ouder nodig om mijn kind op de juiste manier te kunnen ondersteunen? Dat kan zo verhelderend zijn. Het is fijn om samen, zonder oordeel, te kijken naar de situatie, te leren, nieuwe inzichten op te doen, anders te leren kijken.

Ik ben zo’n kweker. Ik kijk met liefde en aandacht mee naar je kind en naar jouw enorme potentie als ouder. Want ook als ouder heb je een enorme potentie!

De vraag is wat jij nodig hebt om je eigen potentie tot bloei te laten komen? In mijn rol als kweker help ik zowel de bloem als de verzorger daarvan om te ervaren hoe fantastisch het is om samen te kunnen groeien en bloeien. De bloem kan immers niet zonder zijn verzorgers. Ik heet je van harte welkom in mijn kwekerij!

Hartegroet, Tineke

 

Over Tineke Botterop

Om jou te inspireren deel ik met liefde mijn kennis, kunde en expertise. Lees alles over kinderen en gezinnen, opgroeien, hooggevoeligheid, bewust ouderschap en andere interessante zaken.

Inspiratie en blogs

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin